Eenvoudige taal internationaal

4 april 2017

Moeilijke taal kun je eenvoudig maken zodat iedereen je begrijpt. Met dat idee is BureauTaal in 2002 in Nederland begonnen. Zij passen het taalniveau van teksten aan naar niveau B1.

Eenvoudig Nederlands

Taalniveau B1 is eenvoudig Nederlands. Zo’n 95% van de bevolking kan niveau B1 begrijpen. Overheden en bedrijven schrijven hun teksten meestal op taalniveau C1. Ongeveer 60% van de bevolking kan die teksten niet goed begrijpen. Daardoor bereiken ze vaak niet hun doel.

Eenvoudig schrijven kun je leren

BureauTaal helpt bedrijven en overheden met het schrijven van begrijpelijke teksten. Ze schrijven ingewikkelde dingen zo eenvoudig op dat iedereen ze kan begrijpen. En die vaardigheid leren ze ook aan anderen. Daarin zijn ze deskundig, ervaren en gedreven.

Ook in andere talen

Hetzelfde principe geldt ook voor andere talen. Ook in buitenlandse talen heb je verschillende taalniveaus en wordt vaak onnodig moeilijke tekst geschreven. Lokale overheden en het internationale bedrijfsleven zijn zich hier steeds meer van bewust. Het afgelopen jaar is BureauTaal dan ook in het buitenland begonnen. Ze hebben gekozen voor Context Talen als vertaalpartner. Wij hebben geholpen bij het lokaliseren van het lesmateriaal en hebben het vertaald in begrijpelijk Engels, Duits en Frans.

Simo Goddijn van BureauTaal: “Jullie vertalingen hebben ervoor gezorgd dat wij onze trainingen nu internationaal kunnen geven. Dat hebben we het afgelopen najaar in het Frans, Duits en Engels gedaan. Een groot succes.”

Eenvoudig Italiaans

In 2017 komt er een nieuwe taal bij: Italiaans. Dankzij de trainingen van BureauTaal en de vertalingen van Context Talen kunnen verzekerden in Italië binnenkort ook profiteren van begrijpelijke teksten.

Meer nieuws