Koningsdag, het oer-Hollandse Oranjefeest

26 april 2017

Op 27 april is het Koningsdag, de 4e alweer sinds Willem Alexander is gekroond tot koning van Nederland.

Koningsdag, the King's birthday Koningsdag, the King's birthday

Koningsdag - of zegt u per ongeluk ook nog steeds Koninginnedag... ;-) - is dé nationale feestdag in ons land. Wij vieren massaal de verjaardag van ons staatshoofd samen met de koninklijke familie en ook nog eens op de dag dat de koning daadwerkelijk jarig is. Dat doen we uitbundig op vrijmarkten en feesten door het hele land en liefst in het oranje gekleed. Een typisch Nederlandse traditie.

Ondanks dat opvallend veel Europese vorsten ook jarig zijn in april (koningin Elisabeth van Groot Brittannië en Margrethe van Denemarken, koning Filip van België en Carl Gustaf van Zweden, om er maar een paar te noemen), zijn wij het enige volk dat zo massaal feest viert op de verjaardag van hun koning.

In sommige landen bestaat wel een nationale vrije dag ter ere van de verjaardag van het staatshoofd, maar deze dag valt vrijwel nooit samen met de daadwerkelijke verjaardag van de koning of koningin. Ook de invulling van die nationale vrije dagen is vaak heel anders dan wat wij in Nederland gewend zijn.

Context Talen viert dit oer-Hollandse feest graag mee en daarom zijn we donderdag 27 april gesloten. Vrijdag 28 april gaan we graag weer voor u aan de slag.

Meer nieuws